Το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων Με Νοητική Αναπηρία» (Ν.Π.Ι.Δ.) προκηρύσσει 1 θέση ψυχολόγου πλήρους απασχόλησης:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΣΗΣ:
Η θέση Ψυχολόγου αφορά πενθήμερη πλήρη πρωινή απασχόληση στις εγκαταστάσεις του Σικιαριδείου Ιδρύματος με τα κάτωθι καθήκοντα.
Κύρια καθήκοντα:
Ø Ψυχολογική αξιολόγηση & εκτίμηση του νοητικού δυναμικού, του ψυχολογικού προφίλ και της προσωπικότητας των ωφελούμενων
Ø Ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και παρεμβάσεις σε ωφελούμενους με ψυχοπαθολογικά συμπτώματα
Ø Ομαδικές συνεδρίες ενίσχυσης των επιτελικών λειτουργιών και των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων
Ø Σχεδιασμός εξατομικευμένων ψυχοθεραπευτικών πλάνων
Ø Συμβουλευτική γονέων
Ø Τήρηση ψυχολογικού ιστορικού και αρχείου ωφελούμενων
Ø Συμμετοχή στη διεπιστημονική ομάδα
Ø Εκπαίδευση και εποπτεία φοιτητών Ψυχολογίας συνεργαζόμενων φορέων
Απαιτούμενα Τυπικά Προσόντα:
Ø Πτυχίο ΠΕ Ψυχολογίας
Ø Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου
Ø Επάρκεια στη χορήγηση και ερμηνεία του ψυχομετρικού/νοομετρικού εργαλείου για την μέτρηση και αξιολόγηση της νοημοσύνης (Weschler-V & WAIS-IV)
Ø Επιθυμητός μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών/μετεκπαίδευση στην Κλινική ή Συμβουλευτική Ψυχολογία
Ø Επιθυμητή ή εν εξελίξει ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση (συστημική, γνωσιακή-συμπεριφορική, προσωποκεντρική)
Ø Επιθυμητή η προϋπηρεσία και η κλινική εμπειρία σε αντίστοιχη θέση σε φορείς με συναφές αντικείμενο
Απαραίτητες Δεξιότητες:
Ø Δημιουργία καλής θεραπευτική συμμαχίας με ωφελούμενους
Ø Κλινική παρατήρηση
Ø Καλή γνώση του αντικειμένου των νοητικών αναπτυξιακών διαταραχών και των διαταραχών αυτιστικού φάσματος
Ø Επικοινωνιακές Δεξιότητες, δημιουργική διάθεση και συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα και το εκπαιδευτικό προσωπικό
Ø Ικανότητα διαχείρισης κρίσεων
Κατά την πρόσληψη θα ζητηθούν από το ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την νομοθεσία για τους εργαζόμενους στους φορείς κοινωνικής φροντίδας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει καταδικαστεί ο (υποψήφιος/α) εργαζόμενος/η για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα (εξαιρούνται οι παραβάσεις του ΚΟΚ), η αντίστοιχη προσκόμιση ποινικού μητρώου, και πιστοποιητικού ψυχικής υγείας.
Λίγα λόγια για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα:
Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο ανοιχτής φροντίδας και κατάρτισης εφήβων και νέων με νοητική αναπηρία. Ιδρύθηκε το 1939 από την οικογένεια του Βασιλείου Σικιαρίδη, ενώ με τη σημερινή του μορφή λειτουργεί από το 1971. Είναι Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Διαθέτει άδεια λειτουργίας Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με νοητική αναπηρία, πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πιστοποίηση διαχείρισης συστημάτων κατά ISO 9001:2015. Εδρεύει στο Μαρούσι, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 16 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια κατάρτισης, οι αίθουσες των θεραπευτικών και συνοδευτικών υπηρεσιών, τα γραφεία της διοίκησης, του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, το θερμοκήπιο, το φυτώριο και τα γήπεδα αθλοπαιδιών.
Στο Ίδρυμα εκπαιδεύονται καθημερινά οι ωφελούμενοί του, οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα εργαστήρια, συμμετέχουν στα θεραπευτικά και συνοδευτικά προγράμματα και παρακολουθούνται από την Επιστημονική Ομάδα του Ιδρύματος (ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικός παιδαγωγός κ.ά.), ενώ τους παρέχονται και υπηρεσίες σίτισης και μεταφοράς -από και προς- την κατοικία τους.
Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι διττός. Πρωτίστως, αφορά στην ολόπλευρη υποστήριξη των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και στην ενδυνάμωσή τους σε κοινωνικό, συναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την ομαλή τους προσαρμογή στην κοινωνία.
Παράλληλα, επιδιώκεται η επαγγελματική κατάρτιση των νέων αυτών, μέσα από την εκπαίδευσή τους σε τεχνικά επαγγέλματα, με στόχο την ενδυνάμωσή τους σε επίπεδο δεξιοτήτων και τη μεγιστοποίηση της δυνατότητάς τους για ισότιμη πρόσβαση στην εργασία.
Επιπλέον στόχοι του Ιδρύματος είναι:
-Η ενημέρωση και η υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία
-Η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας
-Η κοινωνικοποίηση και η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα
-Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την επαγγελματική απασχόληση.