1 χρόνος Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Παρέμβασης

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, ως φορέας κοινωνικής πρόνοιας που στέκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία, υποστηρίζει εκπαιδευτικά, σταθερά μέσα στο χρόνο, τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Ένα χρόνο πριν μια νέα σελίδα στην εκπαιδευτική προσφορά του Ιδρύματός μας άνοιξε, καθώς εγκαινιάστηκε το νέο Παιδαγωγικό Τμήμα με «Πρόγραμμα Ψυχοπαιδαγωγικής Παρέμβασης για άτομα με Αυτιστική Διαταραχή», το οποίο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη στους εκπαιδευόμενούς μας με αυτισμό.
Έχοντας ως βασική επιδίωξη την ομαλή κοινωνική προσαρμογή και την ενδυνάμωση των ατόμων με αυτισμό, το Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Παρέμβασης:
  • παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη, βασισμένη στο ατομικό μαθησιακό προφίλ κάθε εκπαιδευόμενου
  • διεξάγει προγράμματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και προγράμματα εκπαίδευσης σε δεξιότητες αυτονομίας
  • υλοποιεί εξωτερικά προγράμματα κοινωνικοποίησης
  • παρέχει υποστήριξη και συμβουλευτική της οικογένειας
Στόχος μας αποτελεί η ολόπλευρη πλαισίωση των αναγκών των ατόμων με αυτισμό και η άρση των εμποδίων για κοινωνική συμμετοχή .
Η 2η μέρα του Απριλίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η ημέρα αυτή μας καλεί να θυμόμαστε ότι, κάθε μέρα του χρόνου, πρέπει όλοι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να εργαζόμαστε για τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με αυτισμό, συμβάλλοντας στην ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.
Ο Αυτισμός αποτελεί μία αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία παρουσιάζεται νωρίς στη ζωή και διαρκεί δια βίου. Επηρεάζει κάθε τομέα της ανάπτυξης και επιφέρει κλινικά σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου. Βασικά χαρακτηριστικά της διαταραχής, που αποτελούν και τα διαγνωστικά της κριτήρια, είναι τα σημαντικά ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση και τα στερεότυπα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Συχνά ο αυτισμός συνοδεύεται από νοητική υστέρηση, δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία των ερεθισμάτων, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και άλλα σύνοδα νοσήματα, όπως επιληψία, αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Η συχνότητα εμφάνισης της αυτιστικής διαταραχής παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, με την επιστημονική κοινότητα να τη χαρακτηρίζει ως «επιδημία».
Με απλά λόγια . . .
Οι άνθρωποι με Αυτισμό αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη, δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τον κοινωνικό τους περίγυρο, να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους άλλους και να αλληλεπιδράσουν σύμφωνα με τις συνήθεις κοινωνικές συμβάσεις. Έχουν ιδιαίτερα, συχνά μοναχικά, ενδιαφέροντα και δυσκολεύονται να συνάψουν φιλικές σχέσεις. Βιώνουν έντονο άγχος και δυσφορία όταν προκύπτουν αλλαγές στο πρόγραμμά τους και αδυνατούν να προσαρμοστούν χωρίς υποστήριξη σε νέες για αυτούς καταστάσεις.
Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό στην εκπαίδευση, την κοινωνία, τη ζωή.